Søg
Generic filters

Montpellier

De geschiedenis van Montpellier HSC Montpellier Hérault Sport Club, beter bekend als Montpellier HSC of gewoon Montpellier, is een voetbalclub in Frankrijk. De club werd opgericht in 1919. Montpellier HSC is door de jaren heen een vaste waarde in de Ligue 1, de hoogste voetbalklasse in Frankrijk, en heeft in zijn geschiedenis tal van uitstekende […]

De geschiedenis van Montpellier HSC

Montpellier Hérault Sport Club, beter bekend als Montpellier HSC of gewoon Montpellier, is een voetbalclub in Frankrijk. De club werd opgericht in 1919. Montpellier HSC is door de jaren heen een vaste waarde in de Ligue 1, de hoogste voetbalklasse in Frankrijk, en heeft in zijn geschiedenis tal van uitstekende spelers geproduceerd.

Het meest succesvolle seizoen in de geschiedenis van de club kwam in 2012, toen zij de Ligue 1 wonnen. Het was een historisch moment, want het was de eerste keer in de geschiedenis van de club dat ze de Franse topklasse overwonnen. De club heeft ook andere grote trofeeën gewonnen, waaronder de Franse beker in 1929 en 1990, alsook de Coupe de la Ligue in 1992.

Het Retro Montpellier shirt

Een van de meest iconische symbolen van de club is het retro Montpellier shirt. Het shirt heeft een uniek en herkenbaar design, met de traditionele kleuren van de club: blauw en oranje. Het blauw symboliseert de Middellandse Zee, die nabij de stad ligt, terwijl het oranje de kleur is van het wapenschild van de stad Montpellier.

Het retro shirt heeft een eenvoudig maar stijlvol ontwerp, met blauwe en witte strepen. Het shirt heeft ook het embleem van de club op de borst, bestaande uit een schild met een blauw veld bovenaan en een oranje veld eronder, gescheiden door een witte balk die het woord ‘Montpellier’ draagt.

Het Stade de la Mosson

Montpellier HSC speelt zijn thuiswedstrijden in Stade de la Mosson, gelegen in een van de buurten van Montpellier. Het stadion werd geopend in 1972 en heeft momenteel een capaciteit van bijna 33.000 zitplaatsen, waardoor het een van de grootste voetbalstadions in Frankrijk is.

Historische spelers

Montpellier HSC heeft in de loop der jaren enkele zeer getalenteerde spelers voortgebracht. Een van de meest beruchte spelers is Laurent Blanc, die van 1983 tot 1991 voor de club speelde. Blanc wordt beschouwd als een van de beste verdedigers van zijn generatie en hielp Montpellier aan de Franse beker in 1990.

Een andere opmerkelijke speler is Olivier Giroud, die tussen 2010 en 2012 bij Montpellier speelde. Giroud speelde een sleutelrol in het winnen van de Ligue 1 in 2012 en werd dat seizoen ook de topscorer van de competitie.

In meer recente jaren heeft de club spelers zoals Benjamin Lecomte en Hilton voortgebracht, die beide belangrijke rollen hebben gespeeld in de recente successen van de club. Het retro Montpellier shirt blijft een trots symbool van de club, dat herinnert aan haar rijke geschiedenis en traditie.