Søg
Generic filters

Mainz 05

Geschiedenis van Mainz 05 FSV Mainz 05, volledig bekend als Fußball- und Sportverein Mainz 05, is een professionele voetbalclub uit Mainz, Duitsland. De club werd in 1905 opgericht en wordt beschouwd als een van de oudste voetbalclubs in het land. De club heeft zich sinds de oprichting ontwikkeld tot een toonaangevende club in de topcompetitie, […]Geschiedenis van Mainz 05

FSV Mainz 05, volledig bekend als Fußball- und Sportverein Mainz 05, is een professionele voetbalclub uit Mainz, Duitsland. De club werd in 1905 opgericht en wordt beschouwd als een van de oudste voetbalclubs in het land. De club heeft zich sinds de oprichting ontwikkeld tot een toonaangevende club in de topcompetitie, de Bundesliga.

In de loop van haar geschiedenis heeft Mainz 05 zowel tijden van succes als dieptepunten gekend. Het retro Mainz 05-tenue wordt vaak geassocieerd met de ‘gouden tijd’ van de club, toen ze in de jaren zeventig en tachtig regelmatig in de Bundesliga voetbalden.

Clubkleuren en tenue

Het traditionele thuisshirt van Mainz 05 is rood en wit, de kleuren van de stad Mainz. Vooral het retroshirt uit het seizoen 1998-1999 is bij fans erg populair. Dit shirt was gedurfd en dynamisch, met een scherp contrast tussen de felrode kleur en de brede witte strepen. De club heeft een reputatie voor het hebben van unieke en onderscheidende tenues die een gevoel van trots uitstralen.

Daarnaast is het logo van de club ook erg opvallend. Het omvat het wapen van de stad Mainz, een wiel met zes spaken, en de oprichtingsdatum van de club, 1905.

Stadion

Mainz 05 speelt hun thuiswedstrijden in de Opel Arena, voorheen bekend als de Coface Arena. Het is een modern stadion met een capaciteit van meer dan 30.000 zitplaatsen. Het meest onderscheidende kenmerk ervan is het dak, dat is ontworpen in de vorm van een diamant. Het lichte ontwerp van de diamant weerspiegelt het dynamische en energieke karakter van de club.

Historische spelers

De club heeft verscheidene vooraanstaande spelers voortgebracht, zoals Jürgen Klopp, die zowel als speler als coach bij Mainz 05 diende voordat hij naar Borussia Dortmund en uiteindelijk naar Liverpool FC ging.

Een andere notabele speler is Andrés Ivanschitz, die als de ‘Mozart van het voetbal’ werd beschouwd vanwege zijn fantastische voetbalvaardigheden en creativiteit op het veld. Hij speelde van 2009 tot 2013 voor de club en droeg het retro Mainz 05-shirt met trots.

Ook gedenkwaardig is Mohammed Zidan, een Egyptische voetballer die bij Mainz 05 speelde en bekend stond om zijn snelheid, behendigheid en doelpuntenvermogen.

In de museum van de club, bevinden zich talrijke retro Jersey’s van de club die fans bezoeken om de oude tijden te herdenken, alsook de spelers die aan het succes van de club hebben bijgedragen. De retro Mainz 05-jersey is dan ook een belangrijk symbool voor de trots, geest en geschiedenis van de club.