Søg
Generic filters

Atalanta

Geschiedenis van Atalanta Atalanta Bergamo, beter bekend als Atalanta, is een Italiaanse voetbalclub opgericht op 17 oktober 1907. De club, gevestigd in Bergamo, is vernoemd naar een vrouwelijke jager uit de Griekse mythologie en staat bekend om zijn jeugdopleiding. Atalanta heeft de reputatie veel jonge spelers op te leiden die later succes hebben, wat wordt […]

Geschiedenis van Atalanta

Atalanta Bergamo, beter bekend als Atalanta, is een Italiaanse voetbalclub opgericht op 17 oktober 1907. De club, gevestigd in Bergamo, is vernoemd naar een vrouwelijke jager uit de Griekse mythologie en staat bekend om zijn jeugdopleiding. Atalanta heeft de reputatie veel jonge spelers op te leiden die later succes hebben, wat wordt weerspiegeld in hun bijnaam “De Godin”.

In de vroege jaren waren de meeste spelers van de club afkomstig uit Bergamo en omliggende steden. Naarmate de jaren verstreken, kreeg de club erkenning op het nationale podium en steeg hij naar de Serie A, de hoogste Italiaanse voetbalcompetitie. Atalanta heeft een sterke rivaliteit met naburige clubs, in het bijzonder met Brescia.

Stadion

Het thuisstadion van Atalanta, het Gewiss Stadion (voorheen Atleti Azzurri d’Italia genoemd), is een van de oudste voetbalstadions in Italië, gebouwd in 1928. Het stadion, gelegen in Bergamo, heeft na verschillende renovaties een capaciteit van ongeveer 21.300 zitplaatsen.

Kleuren en Retro Atalanta Shirt

Het retro Atalanta-shirt is een symbool van nostalgie en trots voor de fans van de club. De traditionele kleuren van het team zijn zwart en blauw, geïnspireerd door de kleuren van de stad Bergamo. Het kent echter verschillende variaties in de loop van de geschiedenis van de club.

In de beginjaren was het eerste shirt wit, versierd met een zwarte cravat. Later werd het shirt gestreept in zwart en blauw. Het retro shirt, dat vaak wordt gedragen op speciale gelegenheden, kenmerkt zich meestal door horizontale strepen in zwart en blauw en in sommige gevallen, vooral voor uitwedstrijden, een volledig witte kit.

Het embleem op het Atalanta-shirt is een gestileerde “A”, vergezeld door de afbeelding van de jager uit de Griekse mythologie.

Historische Spelers

Atalanta heeft door de jaren heen een aantal vooraanstaande spelers gekend. Glenn Strömberg, een Zweeds voetballer, speelde een belangrijke rol bij Atalanta in de jaren tachtig en negentig. Aanvaller Filippo Inzaghi, die later successen behaalde bij AC Milan en Juventus, begon zijn carrière bij Atalanta.

Meest recentelijk dankt Atalanta zijn succes aan spelers als Papu Gomez, die sinds 2014 deel uitmaakt van het team, en de Sloveense spits Josip Iličić. Beide spelers hebben in sterke mate bijgedragen aan de recente opmars van de club naar de Europese top. De herinneringen aan deze spelers worden levend gehouden met de voortdurende productie van heruitgaven van retroshirts, als een eerbetoon aan het verleden en de keuzes die het huidige succes hebben mogelijk gemaakt.