Søg
Generic filters

AZ Alkmaar

Geschiedenis van de retro AZ Alkmaar jersey AZ Alkmaar, ook wel bekend als AZ, is een Nederlandse voetbalclub die is opgericht in 1967 na een fusie tussen Alkmaar ’54 en FC Zaanstreek. De club heeft haar thuisbasis in Alkmaar, Noord-Holland, met het AFAS-stadion als thuisstadion. Gedurende de ruim vijftig jaar van haar bestaan heeft de […]

Geschiedenis van de retro AZ Alkmaar jersey

AZ Alkmaar, ook wel bekend als AZ, is een Nederlandse voetbalclub die is opgericht in 1967 na een fusie tussen Alkmaar ’54 en FC Zaanstreek. De club heeft haar thuisbasis in Alkmaar, Noord-Holland, met het AFAS-stadion als thuisstadion.

Gedurende de ruim vijftig jaar van haar bestaan heeft de club diverse hoogtepunten gekend. Na de oprichting klom AZ snel op in de Nederlandse voetballadder en wist het in 1981 zelfs de titel in de Eredivisie te bemachtigen. Ook internationaal heeft de club succes gekend met optredens in de UEFA Cup en de Champions League.

Het design van de retro AZ Alkmaar jersey

Een van de meest iconische aspecten van AZ Alkmaar is de kleurencombinatie van hun jersey. De thuisshirts van AZ zijn traditioneel rood met witte accenten. Bij veel fans roept de retro AZ Alkmaar jersey nostalgische gevoelens op. Deze klassieke jerseys kenmerken zich door hun eenvoud. Ze zijn meestal rood met witte vierkante blokken of strepen, samen met het klaverbladvormige logo van de club. Deze stijl is een blijvende herinnering aan de hoogtepunten van de club in de jaren 70 en 80.

Het AFAS-stadion als thuisbasis

Het AFAS-stadion, vroeger bekend als het DSB-stadion, is de solide thuisbasis van AZ Alkmaar. Het werd geopend in 2006 en heeft een capaciteit van 17.000 toeschouwers. Dit indrukwekkende, moderne stadion bevindt zich aan de rand van Alkmaar en is van alle gemakken voorzien.

Historische spelers van AZ Alkmaar

AZ Alkmaar heeft door de jaren heen een aantal indrukwekkende voetballers voortgebracht. Kees Kist, bijvoorbeeld, was de eerste Nederlander die de Gouden Schoen won in 1979, tijdens zijn tijd bij AZ. Hij scoorde maar liefst 212 doelpunten in 323 wedstrijden voor de club. Een andere memorabele speler is Louis van Gaal, een belangrijke figuur in de Nederlandse voetbalgeschiedenis, die zijn carrière begon bij AZ Alkmaar.

In de tijd van het retro AZ Alkmaar jersey was er ook de onvergetelijke John Metgod, bekend om zijn fenomenale vrije trappen. Later, in de jaren 2000, zorgde spelers als Mousa Dembele, Graziano Pelle en Vincent Janssen voor veel opwinding onder de fans.

Het dragen van het retro AZ Alkmaar jersey is voor fans een manier om hun trots op de club te uiten en een eerbetoon te brengen aan de spelers en teams die de club in het verleden groot hebben gemaakt.
Waar heden en verleden samenkomen, blijft de liefde voor AZ Alkmaar onbetwist. Van de kleuren van het jersey tot de historische spelers en het indrukwekkende AFAS-stadion, AZ Alkmaar is en blijft een voetbalclub vol passie en trots.