Søg
Generic filters

Athletic Bilbao

Geschiedenis van Athletic Bilbao Athletic Bilbao, officieel bekend als Athletic Club, staat bekend om zijn rijke en zware historie. De club werd opgericht in 1898 en staat bekend als een van de oudste en meest gerespecteerde voetbalverenigingen in Spanje. Athletic Bilbao heeft altijd vastgehouden aan een unieke en controversiële politiek van alleen Baskische spelers opnemen, […]

Geschiedenis van Athletic Bilbao

Athletic Bilbao, officieel bekend als Athletic Club, staat bekend om zijn rijke en zware historie. De club werd opgericht in 1898 en staat bekend als een van de oudste en meest gerespecteerde voetbalverenigingen in Spanje. Athletic Bilbao heeft altijd vastgehouden aan een unieke en controversiële politiek van alleen Baskische spelers opnemen, een regel die tot op de dag van vandaag voortduurt.

Door de jaren heen heeft de club 8 La Liga-kampioenschappen, 23 Copa del Rey-titels en diverse andere zilverwaren gewonnen. Het team heeft een reputatie als een toonaangevende kracht in het Spaanse voetbal en trots gedragen elke retro Athletic Bilbao jersey.

Kleuren en Retro Voetbalshirts

Het traditionele voetbalshirt van Athletic Bilbao is rood-wit gestreept, met zwarte shorts en sokken. Dit memorabele en iconische design is sinds de vroege dagen van de club praktisch onveranderd gebleven. De club heeft ook altijd het wapen van Bilbao in het clubembleem gehad.

De retro voetbalshirts van Athletic Bilbao zijn onder collectors en fans een populair verzamelobject. Ze herinneren aan de gouden tijden van de club en zijn doordrenkt met de passie en geest van Bilbao.

Stadion – San Mamés

Sinds de oprichting heeft Athletic Bilbao gespeeld in de adembenemende omgeving van het San Mamés Stadium. Dit stadion wordt liefkozend La Catedral genoemd en is sinds zijn opening in 1913 de thuisbasis van de club geweest. Het moderne stadion dat vandaag bestaat, werd geopend in 2013 en biedt plaats aan ongeveer 53,000 toeschouwers. Het is een van de meest iconische voetbalstadions in Spanje.

Historische Spelers

Athletic Bilbao heeft enkele van de grootste talenten in de Spaanse voetbalgeschiedenis voortgebracht. De legendarische doelman José Ángel Iribar, die meer dan 600 optredens voor de club maakte en in de jaren 60 en 70 twee keer de Zarra Trophy won, was een van de meest prominente figuren. Telmo Zarra, die nog steeds het record houdt van de meeste doelpunten gescoord in La Liga, is nog een historische figuur bij Athletic Bilbao.

Een andere onvergetelijke speler is Aritz Aduriz, die zijn carrière beëindigde met een sensationele omhaal tegen Barcelona in 2019. Zijn lange en productieve carrière heeft hem tot een favoriet bij de Athletic Bilbao fans gemaakt.

Kijkend naar deze historische spelers en de erfenis van de club als geheel, is het gemakkelijk om de aantrekkingskracht te begrijpen van het dragen van een retro Athletic Bilbao jersey. Het is een symbool van trots, passie en onwrikbare trouw, zowel aan een club als aan een regio. Het is een manier om deel uit te maken van een eeuwenlange traditie van strijd en succes te vieren.